Popularni postovi

03 svibnja 2021

Strani državljanin kao direktor trgovačkog društva u Hrvatskoj

 

S ulaskom u Europsku uniju, promijenili su se uvjeti pod kojima se strani državljani mogu zapošljavati unutar Hrvatske. To vrijedi i za direktore te članove uprave. 

Direktore trgovačkog društva (članovi uprave) nerezidente razlikujemo ovisno o njihovom statusu. U prvoj skupini su direktori trgovačkog društva (članovi uprave) u sustavu obveznog osiguranja. Odnosno, oni koji su u radnom odnosu u RH ili u inozemnom društvu ili su u sustavu obveznog osiguranja po nekoj drugoj osnovi u inozemstvu. U drugoj skupini su direktori trgovačkog društva (članovi uprave) izvan sustava socijalnog osiguranja u RH i u inozemstvu. 

Državljani država članice Europske unije, Islanda, Norveške, Lihtenštajna i Švicarske i članovi njihovih obitelji izjednačeni su u pravima s državljanima Republike Hrvatske. Oni mogu u Republici Hrvatskoj raditi i pružati usluge bez dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada.

Zakonom o strancima propisani uvjeti za izdavanje dozvole za boravak i rad strancima koji obavljaju ključne poslove (člana uprave). Jednako tako su propisani uvjeti i za osobe koje upravljaju poslovanjem trgovačkog društva.

Oni su ključno osoblje u trgovačkom društvu samo ako su zaposleni u svom trgovačkom društvu na radnom mjestu s kojeg upravljaju poslovanjem trgovačkog društva. Primjerice, to je radno mjesto direktora. 

On ima obvezu podnijeti Zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad izvan godišnje kvote. Zahtjev podnosi policijskoj postaji prema mjestu namjeravanog boravka ili rada stranca na obrascu 9a. 

Policijska će postaja zahtijevati od stranca da Zahtjevu za izdavanjem dozvole za boravak i rad izvan godišnje kvote priloži:

– ugovor o radu;
– dokaz o stečenoj obrazovnoj kvalifikaciji i osposobljenosti stranca;
– dokaz o registraciji trgovačkog društva, podružnice, predstavništva.

Uvjete za stranca koji se samozapošljava u vlastitom trgovačkom društvu (u kojemu ima vlasnički udio veći od 51 %) za izdavanje dozvole za boravak i rad regulira Zakon o strancima. Oni su sljedeći:

a) da je u osnivanje trgovačkog društva ili obrta uložio najmanje 200.000,00 kuna;
b) da je zaposlio najmanje 3 hrvatska državljana;
c) da njegova bruto-plaća iznosi najmanje visinu prosječne bruto isplaćene plaće u RH u protekloj godini prema službeno objavljenom podatku nadležnog tijela za statistiku;
d) da trgovačko društvo ne posluje s gubitkom;
e) da je priložio dokaz o podmirenim poreznim obvezama i doprinosima u RH.

U ovom će slučaju policijska postaja strancu izdati dozvolu ako ispuni uvjete:

a) da vrijednost temeljnog kapitala trgovačkog društva, odnosno imovina komanditnoga ili javnoga trgovačkog društva prelazi svotu od 100.000,00 kuna;
b) da su u trgovačkom društvu, podružnici ili predstavništvu stranoga trgovačkog društva zaposlena najmanje 3 hrvatska državljana na poslovima različitim od poslova prokurista, člana uprave ili nadzornog odbora. Ako više stranaca obavlja ključne poslove, tada mora biti zaposleno najmanje 5 hrvatskih državljana;
c) da je njegova bruto-plaća najmanje u visini prosječne bruto isplaćene plaće u RH u protekloj godini prema službeno objavljenom podatku nadležnog tijela za statistiku.

Stranci (državljani treće zemlje) koji namjeravaju raditi u svojstvu direktora ili člana uprave u trgovačkim društvima do 90 dana u kalendarskoj godini nemaju obvezu podnošenja zahtjeva za izdavanjem dozvole za boravak i rad izvan godišnje kvote. Oni mogu, prema odredbi Zakona o strancima, obavljati poslove na temelju potvrde o prijavi rada. Na temelju izdane potvrde o prijavi rada stranac za istog poslodavca može raditi na cijelom području RH. Uz pribavljanje potvrde o prijavi za stranca, ostali uvjeti vezani za temeljni kapital i zapošljavanje su isti kao i kod stranaca koji rade uz dozvolu za boravak i rad. 

Stranac direktor trgovačkog društva (član uprave) koji je u radnom odnosu u društvu u Republici Hrvatskoj prima plaću kao i svaki drugi radnik.

No, direktori koji nisu u sustavu obveznog osiguranja niti po jednoj osnovi (u RH ili inozemstvu) obvezni su osiguranici temeljem odredaba Zakona o mirovinskom osiguranju. Članovi uprave tj. izvršni direktori-stranci bez uređenog statusa obveznog osiguranja trebaju biti obvezni osiguranici. Za više informacija, provjerite Zakon o mirovinskom osiguranju i Zakon o zdravstvenom osiguranju.

Ako Republika Hrvatska ima sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju s državom iz koje dolazi stranac direktor trgovačkog društva, tada treba uzeti u obzir činjenice iz tog ugovora. Naime, međunarodni ugovori, pa tako i o socijalnom osiguranju, imaju prednost pred našim zakonima. Stranci iz ostalih država trebaju dostaviti potvrde koje proizlaze iz ugovora o socijalnom osiguranju.

Republika Hrvatska kao članica Europske unije ima potpisane ugovore o socijalnom osiguranju sa svim državama članicama Europske unije i Europskoga gospodarskog prostora. (Potonje čine i: Island, Norveška i Lihtenštajn). Stranci koji dolaze iz EU-a trebaju dostaviti potvrdu A1 (države članice svoje rezidentnosti).

Popis svih država s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju naveden je na web stranicama Hrvatskog mirovinskog osiguranja.

Članovi uprave (direktori bez uređenoga obveznog osiguranja) prema Zakonu o doprinosima sami su obveznici obračunavanja i plaćanja doprinosa. U tom slučaju, prijavu obveznih osiguranja podnose sami za sebe.  Plaćeni doprinosi po ovoj osnovi nisu troškovi društva, već je obveznik plaćanja doprinosa član uprave. U prijevodu, ako je stranac direktor trgovačkog društva, podmiruje ih samostalno.

Ako društvo podmiri doprinose umjesto člana uprave, plaćeni bi doprinosi predstavljali oporezivi neto primitak i oporezivali bi se kao drugi dohodak.

Izvor: Brojevi


Nema komentara:

Objavi komentar