Popularni postovi

05 lipnja 2012

6. Otvoriti obrt ili d.o.o. ? - bitne razlike



Najprije da definiramo ta dva pojma. Obrt je samostalno obavljanje gospodarskih djelatnosti od strane fizičkih osoba sa svrhom postizanja dohotka. 
Društvo s ograničenom odgovornošću je trgovačko društvo u kojem jedna ili više pravnih ili fizičkih osoba sudjeluju sa unaprijed dogovorenim iznosima uloga u temeljnom kapitalu u svrhu postizanja dobiti.

Usporedba obrta i d.o.o.-a :


d.o.o.
(društvo s ograničenom odgovornošću)
Obrt
Temeljni kapital
20.000,00
Nema
Troškovi osnivanja
cca. 6.000,00 kn
cca. 500,00 kn
Vrijeme potrebno za otvaranje
40 dana
15 dana
Mjesto registracije
Trgovački sud
Nadležni ured državne uprave u županiji ili Gradu Zagrebu
Odgovornost
Cjelokupnom imovinom društva
Cjelokupnom imovinom obrtnika
Knjigovodstvo
Dvojno knjigovodstvo po Zakonu o računovodstvu
Jednostavno knjigovodstvo u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak
Članstvo u komori
Hrvatska gospodarska komora
Hrvatska obrtnička komora
Djelatnosti
Sve dopuštene djelatnosti
Sve dopuštene djelatnosti
Porezne stope
20 % na dobit
progresivna 12%, 25%, 40% (ovisno o visini dohotka) na dohodak
Zaposleni
Nema ograničenja
Nema ograničenja
Plaćanje PDV-a
Izdani račun
Naplaćeni račun
Izvor:  Hrvatska obrtnička komora

OSNIVANJE:

Za osnivanje obrta potrebna je odgovarajuća stručna sprema ovisno o djelatnosti koju bi obrtnik obavljao. Naime, postoje tri vrste obrta: slobodni, vezani i povlašteni. Za otvaranje slobodnog obrta nije uvjet zanimanje, školska sprema ni iskustvo. Za otvaranje vezanog obrta važan je uvjet stručna sprema, radno iskustvo ili majstorski ispit, dok je za otvaranje povlaštenog obrta potreban određeni stupanj i vrsta stručne spreme prema odredbama Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima.
Dok osnivanje d.o.o.-a je kompliciranije i zahtjeva više dokumenata, vremena i novčanih sredstava. Prednost d.o.o.-a je ta što uvjet za osnivanje nije stručna sprema, niti bilo kakvi ispiti osposobljenosti, pa se za otvaranje često odlučuju osobe koje nemaju zadovoljavajuću stručnu spremu za otvaranje obrta.

VOĐENJE POSLOVNIH KNJIGA:

Trgovačka društva (d.o.o.) obvezna su voditi knjige po načelu dvojnog knjigovodstva, a to uključuje vođenje slijedećih knjiga: Dnevnika, Glavne knjige i Pomoćne knjige (analitičke evidencije). Za razliku od njih, obrti mogu voditi svoje knjige po načelu jednostavnog knjigovodstva (Knjiga primitaka i izdataka, evidencije o tražbinama i obvezama, knjiga izdanih i primljenih računa i popisa dugotrajne imovine), koje je mnogo jednostavnije i omogućava obrtnicima da samostalno vode knjige. Pritom se knjiženje poslovnih događaja u d.o.o.-u vrši prema načelu fakture (računa) – dakle kada je račun izdan, a u obrtima prema načelu blagajne – kada je računa naplaćen. To donosi posebnu pogodnost obrtnicima, jer se u njihove primitke računaju samo stvarno naplaćeni računi. Međutim, nedostatak d.o.o.-a je što PDV su dužni obračunati u razdoblju izdavanja računa, iako im račun nije uplaćen. Također razlika se očituje kod priznavanja troška osobnog dohotka. Kod d.o.o.-a, kao i svih ostalih trgovačkih društava, cijela bruto plaća osnivača tj. vlasnika priznaje se kao trošak. No, kod obrtnika samo doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje se priznaju kao troškovi. Obrtnici su obveznici poreza na dohodak, ukoliko to žele mogu postati i obveznici poreza na dobit. Dok je u sustavu poreza na dohodak, obrtnik ima mogućnost paušalnog plaćanja poreza, a kod d.o.o.-a to nije moguće. No, prijeđu li ukupan primitak od 2.000.000,00 kn tada automatski postaju obveznici poreza na dobit i vođenja dvojnog knjigovodstva. Ukoliko obrtnici imaju godišnje primitke veće od 85.000 kn ( od 01.01.2013.g. 230.000,00 kn ) zakon određuje da moraju preći u sustav PDV-a. 


NOVO: 
U Poslovnom savjetniku od 1. Lipnja, 2012. piše : „ U saborsku proceduru uskoro ide prijedlog izmjena Zakona o trgovačkim društvima koji podrazumijeva četiri glavne izmjene. Među ostalim, to je i mogućnost osnivanja tzv. jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću za 10 kn. Ostale izmjene uključuju uređeniju kaznenu odgovornost za osobe koje vode trgovačka društva, usklađivanje s europskim direktivama te zaštitu kapitala koja podrazumijeva neisplatu dividendi ako ima revalorizacijskih gubitaka. Jednostavna društva s ograničenom odgovornošću osnivala bi se, kako je najavljeno, na pojednostavljen način, pri čemu je potreban unaprijed pripremljen obrazac, registracija se obavlja elektronički, dok sud prijavu rješava u roku od jednog dana. Temeljni kapital za jednostavni d.o.o koji je tek "uvod u poduzetništvo" iznosi 10 kuna, ima jednog člana uprave i zakonski je obvezan u rezerve unijeti četvrtinu iznosa godišnje dobiti. S vremenom, kako je najavljeno, rezerve bi mogle dosegnuti 20 tisuća kuna, čime "jednostavni d.o.o." prelazi u uobičajeni. “


SRETNO !!!! što god ste odlučili :-)


Piše: Alin Božić, ovl.rač.





Nema komentara:

Objavi komentar