Popularni postovi

26 lipnja 2012

10. Kako provesti ovrhu ?



Ovršni postupak (ovrha) je postupak u kojem ovrhovoditelj, uz pomoć suda ili javnog bilježnika, prisilno ostvaruje svoju tražbinu. U poslovnoj praksi ovrha se najčešće provodi na temelju vjerodostojne isprave. Prjedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave ovrhovoditelj podnosi javnom bilježniku po svom izboru, te od njega traži da donese rješenje o ovrsi. U ovom članku fokusirati ću se na provedbu ovrhe na novčanim sredstvima, koju po svim računima i oročenim novčanim sredstvima u svim bankama, prema osobnom identifikacijskom broju ovršenika, provodi Financijska agencija (FINA).


Ovršni postupak pokreće se prijedlogom ovrhovoditelja. Ovršnom prijedlogu prilaže se vjerodostojna isprava. Ovršni zakon vjerodostojne isprave taksativno navodi u čl. 28, a to su: 
- račun
- mjenica i ček s protestom i povratnim računima (kada je to potrebno za zasnivanje tražbine)
- javna isprava
- izvadak iz poslovnih knjiga
- po zakonu ovjerovljena privatna isprava
- isprava koja se po posebnim propisima smatra javnom ispravom.


U poslovnoj praksi najčešće vjerodostojne isprave su račun i drugi izvadak iz poslovnih knjiga (npr otvoreni stavci dužnika). Vjerodostojna isprava podobna je za ovrhu ako su u njoj naznačeni vjerovnik i dužnik, te predmet, vrsta, opseg i vrijeme ispunjenja novčane obveze. Da bi se na temelju ovršnog prijedloga moglo donijeti rješenje o ovrsi, on mora sadržavati sve zakonom navedene sastojke, navedene u čl. 35 Ovršnog zakona. Prijedlog za ovrhu mora sadržavati:
- zahtjev za ovrhu
- naznaku vjerodostojne isprave na temelju koje se traži ovrha,
- naznaku ovrhovoditelja i ovršenika,
- tražbina čije se ostvarenje traži
- sredstvo kojim ovrhu treba provesti (npr prijenos i isplata u slučaju ovrhe na novčanim sredstvima).
- predmet u odnosu na koji ga treba provesti (S obzirom na predmet u odnosu na koji je ovrhu potrebno provesti, oportuno je zatražti ovrhu na "općenito na imovini ovršenika", s obzirom da je takvo rješenje o ovrsi podesno za ovrhu na bilo kojem predmetu u imovini ovršenika, uključujući i novčana sredstva.)


Prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave mora još  sadržavati i zahtjev da se naloži ovršeniku da u roku od osam dana, a u mjeničnim i čekovnim sporovima u roku od tri od dana dostave rješenja, namiri tražbinu zajedno s odmjerenim troškovima. Prijedlog je korisno predati u više primjeraka (po jedan za javnog bilježnika, ovršenika, ovrhovoditelja, financijsku agenciju..) Za obavljanje poslova iz postupka ovrhe javni bilježnici imaju pravo na nagradu i naknadu troškova u skladu s odredbama Tarife o nagradama i naknadi troškova javnih bilježnika u ovršnom postupku. Ovrhovoditelj ima pravo u prijedlogu zatražiti da ovršenik nadoknadi troškove ovrhe. Javni će bilježnik ovrhovoditelju izdati obračun tih naknada.
Ako javni bilježnik ocijeni da je prijedlog za ovrhu dopušten i osnovan, donijet će rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave i dostaviti ga strankama. Ako ocijeni da prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave nije dopušten, uredan ili osnovan, proslijedit će predmet nadležnom sudu  radi donošenja odluke.
Ovršenik može podnijeti prigovor protiv rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave javnom bilježniku koji ga je izdao. Ukoliko je podnesen pravodoban i dopušten prigovor protiv rješenja , javni bilježnik proslijedit će spis radi provedbe postupka u povodu prigovora nadležnom sudu, koji će odlučiti o prijedlogu. Ako u roku od osam dana od isteka roka za prigovor ne primi prigovor, javni će bilježnik staviti na otpravak rješenja o ovrsi  potvrdu o njegovoj pravomoćnosti i ovršnosti, te će ga predati ovrhovoditelju.
FINA pokreće postupak provođenja ovrhe na temelju zaprimljene osnove za plaćanje. Osnova za plaćanje u ovom slučaju je pravomoćno rješenje o ovrsi. Pravomoćno rješenje o ovrsi predaje se neposrednom dostavom, a može se poslati i  preporučeno poštom u poslovne jedinice FINE u ZG, ST, OS i RI.

Napomena:
Potrebno je pripaziti na zastaru. Zastara počinje teći prvog dana poslije prvog dana kad je vjerovnik imao pravo zahtjevati ispunjenje obveze, a nastupa kad istekne posljednji dan zakonom određenog vremena. Međusobne tražbine iz trgovačkih ugovora o prometu roba i usluga te tražbine za izdatke učinjene u vezi s tim ugovorima zastarjevaju za 3 godine (čl. 228 Zakona o obveznim odnosima). Javni bilježnik, doduše, ne pazi po službenoj dužnosti na zastaru, stoga će izdati rješenje o ovrsi i u tom slučaju, no ovršenik može spriječiti ovrhu ukoliko uloži prigovor radi zastare.


P.S. U slijedećem članku samo za Vas vjerne čitatelje objavljujemo Primjer ovršnog prijedloga :-)


Savjetuje : Luka Arvaj, mag.iur.

Nema komentara:

Objavi komentar