Popularni postovi

01 lipnja 2012

3. Darovanje (donacija) ili Sponzorstvo ?



Učestalo pitanje poduzetnika je razlika između darovanja i sponzorstva, te što to znači gledano sa poreznog aspekta. Ta dva pojma nisu istovjetna i regulira ih više Zakona.

Što je to donacija i kada je porezno priznati trošak ?


Darovanje je definirano u čl. 479 Zakona o obveznim odnosima (NN 35/2005). Darovati je moguće pravne osobe (neprofitne organizacije, a i profitne ustanove) i fizičke osobe u novcu, stvarima ili uslugama bez ikakve naknade ili protuusluge. Kako bi donacija bila porezno priznati trošak, darovanje treba biti učinjeno u tuzemstvu za kulturne, znanstvene, odgojno obrazovne, zdrastvene, humanitarne, sportske, vjerske, ekološke i druge općekorisne svrhe udrugama i drugim osobama (umjetnici, liječnici i dr.) koje navedene djelatnosti obavljaju u skladu sa posebnim propisima i to do najviše 2% ukupnog prihoda ostvarenog u prethodnoj godini. Također je bitno ako je donacija u novcu da novac bude doznačen na žiro račun primatelja. U porezno priznati trošak do 2% ukupnog prihoda prethodne godine spada i plaćanje troškova za zdrastvene potrebe fizičkih osoba (nabava ljekova, operativni zahvati, ... ) koji nisu pokriveni osnovnim, dopunskim i privatnim zdrastvetnim osiguranjem al pod uvjetom da je plaćeno na žiro račun fizičke osobe ili zdrastvene ustanove. Dok, ako poslodavac daruje svoje djelatnike za njihove zdrastvene potrebe to se smatra plaćom radnika na što je potrebno obračunati propisane obvezne doprinose, porez na dohodak i prirez ako isti postoji. Također ako se daruje fizička osoba koja nije u radnom odnosu kod darovatelja smatrat će se drugim dohotkom na što je darovatelj obvezan obračunati propisane doprinose, porez na dohodak i prirez ako postoji.
Osim spomenutih uvjeta koji su bitni da bi trošak bio porezno priznati važno je da sve bude popračeno urednim i vjerodostojnim knjigovodstvenim ispravama sukladno čl.55 st.2 Općeg poreznog Zakona, a to su u ovom slučaju: pismeni zahtjev (molba) za donaciju, odluka ili ugovor o darovanju. Kod darovanja u novcu: izvod sa žiro računa, a za darovanje u stvarima ili uslugama: otpremnica, dostavnica ili neka druga isprava o obavljenoj primopredaji dara.
Važno je naglasiti da se na darovanje u novcu NE obračunava PDV ali ako se vrši u stvarima ili uslugama tada darovatelj je obvezan izdati račun i na njemu iskazati poreznu osnovicu i iznos PDV-a.


Što je to sponzorstvo ?


Za razliku od darovanja sponzorstvo se odnosi na davanje novčanih ili drugih sredstava (dobra, usluge) za održavanje određenih priredbi (sportskih, zabavnih, kulturnih, ...) ili potporu institucijama, udrugama, društvima ili  projektima (festivali, turniri, knjige) ili potporu poznatim osobama (sportaši, umjetnici, ... ) uz uvjet protuusluge. Stoga, sponzorstvo se NE smatra darovanjem, te troškovi sponzorstva računovodstveno se evidentiraju kao trošak promidžbe i u cijelosti je porezno priznati bez obzira na iznos. Potrebno je potpisati ugovor o sponzoriranju kojim se regulira odnos stranaka. Primatelj sponzorstva je dužan na temelju ugovora izdati račun za izvršenu uslugu na kojem je iskazan PDV ili ako nije obveznik PDV onda je dužan navesti odredbu Zakona o porezu na dodanu vrijednost prema kojoj PDV nije zaračunat. Ako je sponzorstvo u stvarima tada sponzor ispostavlja račun kao da se radi o prodaji, a sa druge strane sponzor od primatelja dobiva račun za izvršenu uslugu promidžbe. Dakle, radi se o kompenzaciji dvije isporuke.


Piše: Alin Božić, ovl.rač.


Nema komentara:

Objavi komentar