Popularni postovi

16 lipnja 2021

Porezni tretman testiranja i cijepljenja na COVID-19

 


PDV kod usluga testiranja na COVID-19

Prema mišljenju Središnjeg ureda Porezne uprave (Kl: 410-19/20-02/261 od 12.10.2020.), usluge testiranja na COVID-19 obavljaju se u svrhu zdravstvene zaštite te su oslobođene plaćanja PDV-a temeljem čl. 39. st. 1. toč. b) Zakona o PDV-u, neovisno o tome provodi li se testiranje na COVID-19 temeljem uputnice liječnika ili na osobni zahtjev uz plaćanje (za potrebe putovanja u inozemstvo, po zahtjevu poslodavca).

S obzirom na aktualnu situaciju, u poslovnoj praksi je čest slučaj da hoteli naručuju od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) testiranje na COVID-19 za goste hotela. Račun za obavljeno testiranje HZJZ šalje na hotel, te u prilogu računa šalje popis osoba za koje je obavljeno testiranje. Troškove testiranja koje je imao za pojedinog gosta hotel nadoknađuje na način da taj trošak posebno iskazuje na računu za pruženu uslugu smještaja. Prema tumačenju Porezne uprave (Kl: 410-19/21-02/132 od 7.5.2021.), ovdje se radi o prefakturiranju troškova hotela na gosta, a ne o prolaznim stavkama na računu za smještaj. Stoga, troškovi testiranja koje je hotel imao za pojedinog gosta predstavljaju trošak hotela, koji on prevaljuje na gosta. Tako zaračunani trošak zapravo je nadoknada učinjenih izdataka hotela, koja čini osnovicu na koju se obračunava i plaća PDV.


Trošak testiranja na COVID-19 radniku i cijepljenja protiv COVID-19  

S obzirom da veliki broj poslodavaca u interesu obavljanja djelatnosti snosi trošak testiranja svojih radnika na COVID-19, isto je izuzeto od oporezivanja. Pravilnikom o provedbi Općeg poreznog zakona (Nar. nov., br. 45/19 – 43/21) je propisano (čl. 71.zc) da se trošak laboratorijskog ispitivanja uzročnika zarazne bolesti odnosno epidemije zaraznih bolesti što ih poslodavac i isplatitelj primitka odnosno plaće na svoj teret omogućuje radnicima i fizičkim osobama koje ostvaruju primitke iz čl. 21. st. 1. Zakona o porezu na dohodak u interesu obavljanja djelatnosti poslodavca i isplatitelja primitka odnosno plaće ne smatra se primitkom po osnovi nesamostalnog rada. Ova odredba ostala je u Pravilniku o provedbi OPZ-a i nakon što je Zakon o porezu na dohodak posljednji put izmijenjen.

Testiranje na COVID-19 što ga poslodavac omogućuje radnicima ne smatra se primitkom po osnovi nesamostalnog rada (plaćom).

Cijepljenje protiv bolesti COVID-19 na teret poslodavca ne smatra se plaćom.

Od 1. siječnja 2021. cijepljenje protiv bolesti COVID-19 je kao izuzeće postalo i dio Zakona o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 115/16 - 138/20), te je propisano (čl. 22. st. 1. toč. 7.) da se trošak cijepljenja protiv zaraznih bolesti što ga poslodavac i isplatitelj primitka odnosno plaće na svoj teret omogućuje radnicima i fizičkim osobama koje ostvaruju primitke iz čl. 21. st. 1. Zakona o porezu na dohodak, u interesu obavljanja djelatnosti poslodavca i isplatitelja primitka odnosno plaće, neovisno o načinu podmirenja troška cijepljenja, ne smatra primitkom od nesamostalnog rada. Kako se testiranje smatra troškom poslodavca, ali ne i plaćom u naravi, nema obveze obračuna javnih davanja te ne postoji ni obveza iskazivanja navedenog u obrascu JOPPD kao oporezivog niti novog neoporezivog primitka.

Izvor: TEB


Nema komentara:

Objavi komentar