Popularni postovi

19 veljače 2021

24. UNOS RABLJENOG VOZILA - Sve što morate znati, koje dokumente trebate, kako se izračunava posebni porez…



Sve ide u nekoliko faza.

Kupnja u inozemstvu te doprema vozila u Republiku Hrvatsku, slijedi homologacija, zatim carina (iako nema carinjenja vozila kod unosa, ali carinskom uredu podnosi se porezna prijava), te u konačnici registracija vozila.
Kada se vozilo unosi, dakle iz neke zemlje EU ne plaća se carina! Plaća se zato posebni porez na motorna vozila.
Posebni porez na stjecanje rabljenih vozila – upravna pristojba za osobno vozilo izračunava se prema godinama starosti i snazi vozila, plaća se naime, samo ako je automobil kupljen bez računa na kojem nisu naznačeni PDV ili marža, dakle na temelju ugovora.
Sve to treba znati kod unosa vozila.
Znači.... kupnja vozila u inozemstvu te doprema vozila u Republiku Hrvatsku, slijedi homologacija, zatim carina, te u konačnici registracija vozila! Ono što vam savjetujem ako se u to upuštate sami po prvi put, sačinite kopije svih dokumenata, papira i obrazaca u nekoliko primjeraka, da vas nikakav zahtjev ne zatekne nespremne, bez kopije, nosite sve sa sobom !
Homologacija u pravilu ide kao po loju kod ovlaštenog subjekta, stanice za tehnički pregled vozila, zna se koliki je trošak homologacije, bitan je Coc dokument, odnosno potvrda proizvođača koju možete, ako nemate Coc dokument (dobiva se u inozemstvu od proizvođača automobila ili njegovog zastupnika), pribaviti u RH od ovlaštenog predstavnika proizvođača onog vozila čiju marku ste kupili.
Ključno pitanje financijske naravi je koliki je posebni porez?! Odgovor na to pitanje mnogi žele znati prije nego se upuste u avanturu unosa vozila tj. kupnju rabljenog vozila vani.
Posebni porez za rabljena vozila može se utvrditi na dva načina. Vi birate sami metodu! Ključno pitanje je da li ćete birati po tablici ili procjeni? Naime, sami birate metodu. Odaberete li krivo sami ste odgovorni. Oni koji su već dugo u poslu, savjetuju da se lakše diše ukoliko se izabere tablica. Osobito ako je vozilo u jako dobrom stanju i novije. Međutim, isti ti preporučuju metodu procjene ako je vozilo prešlo puno kilometara i ako je na prvo gledanje u lošijem stanju.
Nužan preduvjet za registriranje rabljenog vozila kupljenog u nekoj od zemalja EU je i plaćanje posebnog poreza na motorna vozila. Porezna prijava za obračun i plaćanje posebnog poreza podnosi se carinskom uredu nadležnom prema mjestu sjedišta ili prebivališta poreznog obveznika (propisan je obrazac PP-MV) prema sjedištu ili prebivalištu poreznog obveznika i to u roku 15 dana od dana unosa vozila u RH.
Poreznu prijavu možete podnijeti na 2 načina. Putem popunjavanja porezne prijave u papirnom obliku ili putem web aplikacije.
Ukoliko ste poreznu prijavu podnijeli putem web aplikacije to ne znači da je prijava podnesena u roku. Naime, elektronički podnesena prijava vrijedi 3 dana u kojem roku ste dužni donijeti potpisanu poreznu prijavu s prilozima čime započinje postupak oporezivanja.
Kao što je već gore navedeno, posebni se porez za rabljena vozila može utvrditi na dva načina, prema vašem izboru (birate pri popunjavanju obrasca PP-MV tj. podnošenju porezne prijave). Tablica ili procjena? Prvi mogući način je fiksna deprecijacijska tablica iz čl. 9. Pravilnika o posebnom porezu na motorna vozila. Ukoliko ste odabrali taj način, vozilo ne treba dovesti na pregled u carinski ured i porezno se rješenje donosi u skraćenom postupku. Neće se u tom slučaju uzimati u obzir stanje vozila već će se porezna obveza utvrditi samo na temelju propisanih postotaka. Postoji informativni kalkulator gdje možete sami izračunati okvirni iznos posebnog poreza.
Pogledajte ga na web stranici carinske uprave.
U kalkulator u rubriku Prodajna cijena potrebno je unijeti iznos u kunama koji se odnosi na vrijednost (s PDV-om) vozila kao novog u RH na dan prve registracije vozila (uključujući vrijednost dodatne opreme tvornički ugrađene u vozilo). To nije tržišna vrijednost konkretnog rabljenog vozila, niti vrijednost rabljenog vozila kako je navedeno u računu koji vam je izdan! Vi morate pronaći vrijednost tog vozila kao novog na dan prve registracije! U protivnom doći će do netočnog izračuna!
Carinska uprava Republike Hrvatske na svojim stranicama objavila je prodajne cijene novih motornih vozila u Republici Hrvatskoj dostupne od 1. srpnja 2013. Za raniji period, googlajte 🙂
Druga opcija utvrđivanja poreza je procjena. U tom slučaju na temelju pregledanog vozila carinski će djelatnik sačiniti zapisnik. Carinska uprava pri tom koristi raspoložive podatke o cijenama rabljenih motornih vozila na tržištu RH (kataloge, cjenike i sl.). Znači nakon utvrđenja porezne obveze sastavlja se zapisnik na koji možete u roku 15 dana uložiti prigovor i tako osporavati iznos utvrđenog poreza i o vlastitom trošku zatražiti od stalnog sudskog vještaka ili stalnog sudskog procjenitelja procjenu postotka pada vrijednosti svog rabljenog vozila i iznosa ostatka posebnog poreza. Carinski ured može nalaz i mišljenje stalnog sudskog vještaka ili procjenitelja u cijelosti ili djelomično prihvatiti ili odbiti o čemu se odlučuje rješenjem o utvrđivanju porezne obveze protiv kojeg možete uložiti žalbu ukoliko kojim slučajem niste zadovoljni rješenjem.
Kada dobijete rješenje sa sadržajem odrezanog vam poreza, plaćate iznos i carinski ured stavlja naznaku na rješenju da je porez plaćen i idete na sljedeći korak.
Pri unosu vozila dužni ste platiti i naknadu za gospodarenje otpadnim vozilima. Rješenje o naplati naknade ispostavlja carinska uprava. Kad krenete na carinu zbog poreza, ispunite i predajte obrazac OV-1 ( tzv. obrazac za okoliš, ne zaboravite sve kopirati, uključujući osobnu iskaznicu 2x obje strane).
Osnova za obračun naknade za gospodarenje otpadnim vozilima je masa motornog vozila navedena u homologacijskom dokumentu ili tehničkoj dokumentaciji vozila. Obračunava se na način da se od mase vozila oduzme 115 kg i dobivena razlika pomnoži s 0,60 kn. Rješenje o plaćanju te naknade i naznaka na tom rješenju da ste naknadu platiti, također vam uz druge dokumente treba za registraciju vozila. Spomenute obrasce možete pronaći na internetu i ispuniti na miru. Nakon svega toga ostaje vam još registracija…
Ako ne želite sami to činiti slobodno me kontaktirajte za uslugu unosa motornog vozila.... stojim na raspolaganju....... piše: Alin Božić, ovl.rač. 🙂



Nema komentara:

Objavi komentar