Popularni postovi

03 srpnja 2012

12. Vrijedi li račun bez potpisa i pečata ?




Svakodnevno se susrečemo sa različitim ispravama al upitno je da li su ispravne tj. vjerodostojne knjigovodstvene isprave za unos u poslovne knjige.

U Zakonu o računovodstvu čl. 6 st.1. jasno piše : „ Knjigovodstvena isprava mora biti vjerodostojna, uredna i sastavljena na način da osigurava pravodobni nadzor. Osoba ovlaštena za zastupanje poduzetnika ilio osoba na koju je pernesena ovlast jamči potpisom na knjigovodstvenoj ispravi da je ona vjerodostojna i uredna. “

Dok čl.15. Zakona o PDV-u i čl. 76. pravilnika propisuju tko ispostavlja račun i koje elemente isti mora sadržavati. Također vrlo je bitno samo  kolanje dokumentacije unutar poduzeća, a to znači da ulazne račune i druge knjigovodstvene isprave netko treba prekontrolirati i svojim potpisom ovjeriti tj. likvidirati kako bi bile podobne za knjiženje i daljnju obradu u poslovnim knjigama.

Tako da ako dobijete račun sa napisanom klauzulom „Račun je pisan na računalu i punovažeći je bez potpisa i pečata“ – TO NIJE ISPRAVNO ! Po tako primljenom računu nikako si nesmijete priznati pretporez.

Naime, od 1.kolovoza, 2011.g. omogućeno je elektroničko slanje računa koji imaju iskazani PDV. Da bi to bilo pravovaljano postoje dva bitna uvjeta:

1. Primatelj računa treba dati suglasnot da želi primati račune u elektronskom obliku
2. Račun u elektronskom obliku je dokumenat potpisan elektroničkim potpisom u skladu sa Zakonom o elektroničkom potpisu

O elektroničkom potpisu više u slijedećem članku. :-)




Piše: Alin Božić, ovl.rač.


Nema komentara:

Objavi komentar