Popularni postovi

02 rujna 2022

Putni nalozi kod uvođenja eura

 



Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj (Nar. nov., br. 57/22), u razdoblju od 5.9.2022. do 31.12.2023., propisana je obveza dvojnog iskazivanja, odnosno obveza istodobnog iskazivanja i u kunama i u eurima, cijena te drugih novčanih iskaza vrijednosti u propisanim slučajevima.

Jedna od obveza dvojnog iskazivanja, odnosi se i na poslodavce. Odnosno, poslodavcima je propisana obveza dvojnog iskazivanja ukupnog iznosa koji se isplaćuje radniku na račun na ispravi o isplati plaće, naknadi plaće, otpremnine i drugih materijalnih prava koja im se isplaćuju na temelju propisa, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu, uz prikaz fiksnog tečaja konverzije. Dakle, poslodavcima je obveza dvojnog iskazivanja, osim na ispravama o isplati plaće i otpremnine, propisana i za isprave o isplati drugih materijalnih prava radnika ako ista nisu već prikazana na ispravi o isplati plaće.

Međutim, po izričitoj odredbi Zakona o uvođenju eura (čl. 52. st. 2.), putni nalozi su izuzeti od obveze dvojnog iskazivanja, što znači da materijalna prava radnika koja se odnose na naknadu troškova službenih putovanja i obračunavaju u putnom nalogu (dnevnice, troškovi smještaja, troškovi prijevoza i dr.), nije potrebno dvojno iskazivati. Dakle, na putnom nalogu niti jedan iznos, pa ni ukupan iznos za isplatu radniku nije potrebno dvojno iskazati.

Stoga, u putnim nalozima koji će biti ispostavljeni i obračunati u 2022., podaci će biti iskazani u kunama, a u onima koji se ispostavljaju i obračunavaju u 2023., podaci će se iskazivati u eurima.

Odnosno, na putnim nalozima koji se podnose na obračun do 31.12.2022., obračun troškova te iznosi za isplatu ili povrat iskazuju se u kunama, a od 1.1.2023. u eurima.

No, ako radnik treba vratiti više isplaćeni predujam, jer su obračunati troškovi po putnom nalogu manji od danog predujma, u razdoblju dvojnog optjecaja (od 1. – 14.1.2023.), radnik u blagajnu može vratiti ili kune ili eure. Po isteku razdoblja dvojnog optjecaja, sve uplate, kao i isplate iz blagajne provode se samo u eurima.

Izvor: TEB


Nema komentara:

Objavi komentar